En iyi Bitcoin cüzdanı hangisi? Bitcoin Cüzdan Nedir?

Bitcoin’lerinizi Nasıl Saklarsınız?

Bitcoin’ler “Bitcoin Wallet” denen dijital cüzdanlarda saklanır. Bu cüzdanlar “PrivateKey” denen ve aslen cüzdanın anahtarını içerirler. Bu anahtar sayesinde Bitcoin adresinize erişebilir ve üzerinde işlem yapabilirsiniz.

Bitcoin günümüzde yeni nesil para olarak işlem görmektedir, her geçen gün de Bitcoin kabul eden satıcı sayısı hızla artmaktadır.

Yerel para birimlerimizi fiziksel cüzdanlarımızda tutarız, Bitcoin de aynı mantıkla işler. Bitcoin cüzdanları doğal olarak dijitaldir.

İşin doğrusu Bitcoin’lerinizi herhangi bir yerde tutamazsınız. Yani Bitcoin’leriniz hiçbir yerdedir. Elinizde var olan “PrivateKey” ile Bitcoin adresinize erişip işlem yaparsınız.

Bitcoin cüzdanlarının birçok çeşidi mevcuttur. Genel olarak 5 ana gruba ayırabiliriz: desktop, mobil, web, kağıt ve donanım.

Desktop Cüzdanlar

Bu tip cüzdanlar bilgisayarınıza normal bir program gibi yüklenerek kullanılırlar. Her birinin farklı yetenekleri var olabilir. Bazıları sadece Bitcoin depolamaya olanak verirken bazıları farklı para birimlerini destekleyerek size takas imkanı da sunarlar. Bu tip cüzdanlara sadece indirildikleri bilgisayarlar üzerinden erişim sağlanabilir. Üst düzey güvenlik seviyelerine sahiptirler fakat bilgisayarınız saldırıya uğrar veya virüs bulaşırsa tüm yatırımınızı kaybetme riskiniz vardır.

Mobil Cüzdanlar

Desktop cüzdanlar yüksek güvenlik seviyeleri ve daha fazla özellik avantajı sunmalarına rağmen her zaman yanınızda bulundurma konusunda bir miktar sıkıntı yaratırlar. Takdir edersiniz ki yanınızda sürekli olarak bir notebook ile dolaşmak bir süre sonra ciddi bir külfet haline gelebilir. Bu durumda imdadımıza mobil cüzdanlar yetişir.

Mobil cüzdanlar yardımı ile internete bağlanabildiğiniz her yerden Bitcoin ile ilgili işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Web Cüzdanlar

İnternet üzerinden çalışan ve herhangi bir yazılıma ihtiyaç duymazlar. Tek ihtiyacınız olan bir browser(IE, Google Chrome,MozillaFirefox, Safari, vb.) . Güvenlik açısından bağlantı yaptığınız cihazın güvenli olması yeterlidir. En büyük eksisi ise privatekeylerinizinonline sistem üzerinde tutulması ve üçüncü bir kişi tarafından kontrol edilebilmesidir. Dijital saldırılara karşı daha savunmasızdırlar.

Kağıt Cüzdanlar

Kullanımlar oldukça basittir, hatta daha basiti yoktur denebilir. En yüksek düzeyde güvenlik sağlarlar. Cüzdanınıza erişmek için ihtiyacınız olan privatekey elinizdedir. Yanlış anlamadınız aynen öyle. Yazılı bir çıktı halinde elinizde olur. İsterseniz dijital bir kopyasını bilgisayarınızdaki bir dosyada da tutabilirsiniz, tabii ki güvenliğini sağlamak çok önemli bu durumda. Privatekeyinizi elle girmeniz ya da üzerinde basılı olan QR kodu okutmanız yeterli olacaktır.

Donanım Cüzdanlar

Bu tip cüzdanlarda privatekeyiniz bir donanım (USB bellek gibi) içerisinde tutulurlar. İşlem yapacağınız zaman donanımı bilgisayarınıza takip işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu depolama yöntemine “Soğuk Depolama” da denir. Privatekeyiniz donanım içerisinde çevrimdışı olarak saklanır. Yazılım kullanan cüzdanlara göre çok daha güvenlidir. Ücretsiz bir versiyonları ne yazık ki mevcut değil.

Bitcoin Cüzdanlar Güvenilir midir?

İşin aslı güvenilirlik biraz da size bağlı durumda. Privatekeyiniz bu cüzdanlarda tutulur ve bu key kaybolursa tüm paranız da kaybolur. Bu nedenle cüzdan seçerken privatekeyinizi mutlaka güvenli bir yere yedeklemeniz önemli.

Genelde kullanılan cüzdanların özellikleri ve karşılaştırmalarıBitcoin

En iyi Bitcoin cüzdanı hangisi? Bitcoin Cüzdan Nedir? Bitcoin
] }

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir