Kripto Para Nedir, Nasıl Üretilir, Ne İşe Yarar?

Kripto para, her ne kadar bilmeyenler için başlarda karmaşık gibi gözükse de aslında sanıldığı kadar karmaşık olmayan bir sisteme dayanır. Blok zinciri adı verilen bu sistem, fiziksel karşılığı olmayan bilginin güvenliğini sağlar. Bu sistemi asla silinemeyen, tüm kullanıcılar tarafından kontrol edilen bir not defteri olarak düşünebiliriz. 

Yatırım şirketlerinin de dahil olmak üzere birçok kişi ve kuruluşun dikkatini çekmeyi başarmış olan kripto para nedir, nasıl üretilir, ne işe yarar gibi soruların cevabına haberimizin devamında yer verdik.

Kripto Para Nedir, Nasıl Üretilir, Ne İşe Yarar? Bitcoin

Kripto para nedir?

Kripto para, güvenlik için özel şifreleme sistemleri kullanılan dijital bir para birimidir. Paypal, kredi kartı ödemeleri, dijital bankacılık uygulamaları ile arasındaki en temel fark, paranın fiziksel bir karşılığının olmamasıdı.  

Kripto para, herhangi bir otorite veya herhangi bir devlet tarafından yönetilemediği için diğer sistemlerden daha güvenli olarak kendini bir adım öne çıkar.

Kripto paralar belirli bir hükümet veya merkezi otoriteye bağlı değildir. Kripto para birimlerinin belirli bir üretim sınırları olur (İstisnalar hariç). Kripto paranın üretim işlemi kripto para madenciliği adı verilen teknikle yapılmaktadır.

Kripto para madenciliği, tüm kullanıcıların birbirlerini onayladığı bir bilgi işlem yönetmidir. Nasıl bir madenci toprağı kazıp rezerve ulaşıyorsa, krito para madencileri de tıpkı toprak kazarmış gibi bilgi işler. Bu bilgileri daha iyi işlemek için daha güçlü sistemler, yani daha yüksek işlem gücü gerekir.

Kripto para ne işe yarar?

blank

Borsada alım-satım Yatırım Para transferi

Kripto para kavramını öğrendikten hemen sonra akıllara gelen bir diğer soru ne işe yaradığıyla ilgili olsa gerek. Kripto para, genellikle alım-satım yoluyla el değiştirmektedir. Yatırım aracı olarak kullanılabilir. Banka işlemlerinin fiziksel para kullanmadan yapılmasını sağlar. 7 gün 24 saat boyunca kesintisiz işlem yapabileceğiniz kripto para sisteminin kişiler ve topluluklara yönelik artı ve eksileri mevcuttur.

Bahsettiğimiz artıların başında devletlerden ve bir zümreden bağımsız yapıda olmasını sayabiliriz.

Ancak eksi yön olarak sayabileceğimiz şeyler arasında hiç şüphesiz sanal bir sürücüde gerçekleşmesinden kaynaklı her ne kadar güvenli olsa da bir cihaza bağlı oluşu yatar. Bunun için de kripto para kodlarının saklana bileceği soğuk cüzdanlar (hafıza birimleri) üretilmiştir.

Kripto para nasıl alınır?

blank

Kripto para alım ve satımı yapabileceğiniz birçok aracı site bulıunmaktadır. Bu sitelere üye olan kullanıcılar, farklı ödeme opsiyonlarıyla kripto para satın alabilirler. Ödeyeceğiniz paranın karşılığı olarak ne kadar kripto para satın alabileceğinizi görebiliyor ve bütçenize göre kripto para satın alabiliyorsunuz. Parabu, BTCTurk, Binance, KuCoin, Coinbase gibi platformlardan kripto para satın alabilirsiniz.

Yukarıda kripto paranın nasıl satın alınacağı sorusunun cevabını verdik. Sanal bir oluşum olan bu platformlar aracılığıyla elbette kripto para satın alınabilir, ancak yine tüm satın alımlarda olduğu gibi alım gerçekleştireceğiniz platformu araştırmanız ve alım yaparken uzman görüşlerine başvurmanız gerektiğini asla unutmamalısınız.

Kripto para nasıl kullanılır?

blank

Akıllı davranarak bütçenize küçük veya büyük ölçekte katkı sağlayabilirsiniz.

Kripto paranızı kripto para cüzdanı adlı sistem içerisinde de tutabilirsiniz.

Kripto para cüzdanı soğuk cüzdan ve sıcak cüzdan olarak ikiye ayrılmaktadır. Sıcak cüzdan, internete bağlı olur ve her an erişilebilirdir. Soğuk cüzdan ise internete bağlı değildir ve kripto paralarınızı çevrimdışı olarak depolayabileceğiniz bir uygulamadır. Ayrc

Kripto para yasal mıdır?

blank

Kripto para alım-satımı yapmak, üretmek, yatırım gerçekleştirmek tamamen yasaldır. Ancak Vietnam, İzlanda, Mısır, Suudi Arabistan, Bolivya, Pakistan, Afganistan, Makedonya, Katar’ın da yer aldığı devletler haricindeki dünya ülkelerinde yasal bir durumdur. Çin, Hindistan, Ekvador, Nepal, Zambia gibi devletler ise denetimleri arttırmış ve kısıtlamalar getirmiştir.

Ülkemizdeyse kripto para sistemiyle ilgili hukuki bir dayanak bulunmamaktadır. Yaptığınız işlemler ve transferler, hukukun veya resmi bir kuruluşun güvencesi altında değildir.

İlk dijital paranın çıkmasıysa 2009 yılında gerçekleşti. Piyasaya sürülen ilk dijital para Bitcoin’di. Satoshi Nakamato takma adını kullanan bir kişi veya grup tarafından oluşturuldu. Satoshi Nakamato kullanıcı adının kimi veya neyi temsil ettiğiyse günümüzde hala bilinmiyor.

En çok kullanılan kripto para birimleri nelerdir?

blank

Bitcoin Ethereum Tether Bitcoin Cash Litecoin …

İlk kez 2009 yılında kripto para birimi olarak ortaya çıkan Bitcoin, o tarihten günümüze kadar en aktif şekilde kullanılmaktadır. Piyasada Bitcoin’in ardından gelen Ethereum, Tether gibi kripto paralar ise Bitcoin’in ardından faal şekilde kullanılan kripto para birimleri arasındaki yerini almaktadır. Günlük işlem hacminin milyarlarca dolar olan bu kripto para birimleri, kullanıcılar arasında en çok tercih edilenler arasındaki yerini alıyor.

Kripto para nereden takip edilir?

Kripto para piyasası, borsa siteleri üzerinden takip edilebilir bir piyasadır.

Hangi kripto para biriminin ne miktarlarda düşüş veya yükseliş gösterdiğinin takibini bu sitelerden yapabilirsiniz. Yaptığınız analizler sonucunda kendinizin veya uzmanların görüşleri doğrultusunda en doğru yatırımı yapabilirsiniz..

] }

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir