Bitcoin Madenciliği İçin Harcanan Enerji, Akılalmaz Seviyelere Ulaştı

Son dönemlerin hem en çok kazandıran hem de en riskli olan yatırım araçlarından bir tanesi Bitcoin. İstenildiği takdirde borsalar üzerinden alınabilen Bitcoin, istenildiğinde de güçlü bilgisayar donanımları ile en basit tabiriyle şifreleri çözülerek de elde edilebiliyor. Kripto para jargonuna “madencilik” olarak giren bu işlemle ilgili yapılan son araştırmalar, 2020 yılında madencilik kaynaklı enerji tüketiminin rekor seviyelere çıktığını ortaya koyuyor.

Cambridge Alternatif Finans Merkezi’nin yaptığı son bir araştırmanın sonuçları, geçtiğimiz günlerde açığa çıktı. Araştırmaya göre madenciler bu yıl, yaklaşık olarak 7,5 gigawatt enerji tükettiler. Ayrıca bu araştırmaya göre bir madenci, 1 kwh enerji için yaklaşık 0,03 ila 0,05 dolar arasında harcama yapmak durumunda kalıyor. Mart ayındaki bir tahmine göre 1 Bitcoin’in elde edilmesi için 7,500 dolara ihtiyaç duyulduğunu baz alacak olursak, 1 Bitcoin kazan bir madenci, 4,000 dolar civarında kar elde etmiş oluyor.

Bitcoin Madenciliği İçin Harcanan Enerji, Akılalmaz Seviyelere Ulaştı Bitcoin

Bitcoin madencileri, bu yıl 7 nükleer enerji santralinin ürettiği enerjiyi yok etti

Bitcoin madenciliği ile ilgili yapılan araştırmalar, tüketilen enerji seviyesinin çok ciddi maliyetlerinin olduğunu gözler önüne seriyor. Hatta belirlemelere göre bu madencilerin bu yıl ki enerji tüketimi, 7 nükleer enerji santralinin ürettiği elektrik enerjisine denkmiş. Olaya maddi açıdan baktığımız zamansa madencilerin harcadığı parayla 21,8 milyon güneş enerji panelinin üretilebileceği gerçeği karşımıza çıkıyor.

Buraya kadar Bitcoin’i karalamış gibi görünsek de bu konuyla ilgili önemli girişimlerin olduğunu da açıkça belirtmek gerekiyor. Çünkü örneğin Kazakistan’da 50 bin son teknoloji kazıcı cihazın bulunduğu bir Bitcoin üretim merkezi bulunuyor ve bu merkez, şu an için enerji tüketimi ciddi anlamda düşüyor. Uzmanlar, bu tesisin ilerleyen dönemlerde daha fazla enerji tüketeceğine inanıyor olsalar da bu tür merkezlerde yapılan ortak madencilik, Bitcoin’lerin kazılmasını kolaylaştırırken maliyeti de düşürüyor.

] }

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir